Vinkit lastensynttäreille – Miten pitää homma kasassa?

Vinkit lasten synttäreille!

Meillä on kolme lasta, joista vanhin aloitti syksyllä ensimmäisen luokan.

Lasten synttäreitä on tähän mennessä juhlittu siis kaiken kaikkiaan kolmetoista kertaa!

vinkit lasten synttäreille - panda synttärit
Vinkkejä lasten synttäreille. Panda-kattaus.

Kovin paljon emme ole oppineet suunnitelmallisuudesta ja asioiden hoitamisesta hyvissä ajoin, mutta seuraavassa muutamia pointteja, joilla ainakin eskarilaisen ja ekaluokkalaisen synttäreillä voi ehkä välttää totaalisen räjähdyksen

1. Lasten määrä ja ketä kutsutaan? – Vinkit lasten synttäreille

Alle kouluikäisen kanssa voinee helposti neuvotella kutsuttavien kavereiden määrästä. Loppupeleissä näin pienten kohdalla vanhemmat sen kuitenkin päättävät.

Ekaluokkalaisen kanssa meillä tuli nyt ensimmäisen kerran tiukempaa keskustelua kutsuvieraista. Hän ei missään nimessä halunnut kutsua koko luokkaa, mistä äiti taas oli jyrkästi eri mieltä. Lopulta kompromissi oli, että kutsuimme vain noin puolet luokasta. En nimittäin suostunut siihen, että vain pari luokkalaista olisi jäänyt synttäreiltä ulos.

Lue lisää: Panda -synttärit ekaluokkalaiselle!

Ideologisesti haluaisin siis itse, että koko luokka kutsuttaisiin. Synttäreiden järjestäjän näkökulmasta taas pienempi porukka on paras.

Tyttö-poika jaotteluun en myöskään lainkaan jaksaisi lähteä mukaan. Se ei ole nykyaikaa, vaikkakin ymmärrettävän helppo jako. Jotenkin niiin toivoisin, että koulussa kannustettaisiin jatkuvasti toimimaan sekaporukoissa.

Pidimme juuri synttärit ekaluokkalaisille ja synttäreille oli lopulta kutsuttu 12 vierasta. Kaikki saapuivat – ja katto repesi.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön M-E & Markus (@mutkatontablogi) jakama julkaisu

Aivan käsittämätöntä, mihin massahysteriaan lapset saavat toisensa todella lyhyessä ajassa. Eipä siinä, oli kivat synttärit jne.

Mutta jos jotain tästä opimme, niin ensi kerralla porukkaa on puolet vähemmän. Tai sitten se koko luokka, jos saan tahtoni läpi – ja synttärit järjestetään ainakin talviaikaan jossain muualla kun meillä.

2. Aikataulu ja ohjelma – vinkit lasten synttäreille

Jatkuva ohjelma – tee synttäreille selkeä aikataulu

Tämä on synttäreiden ohjeista tärkein: Aikatauluta lastenkutsut alusta loppuun.

Lapset haluavat synttäreille usein ”vapaata leikkiä”, mutta siinä piilee kaaoksen vaara.

Mitä enemmän synttäreille on kutsuttu vieraita, sitä tärkeämpää on, että lapsilla on koko ajan jotain tekemistä. Pienikin väliaika, ja homma eskaloituu nopeasti. Ainahan tästä ei ole mitään haittaa, mutta isommalla porukalla olisi ihan mukava jos homma pysyisi jokseenkin järkevissä rajoissa.

Mihin aikaan synttärit pidetään?

Paras aika synttäreiden pitoon olisi varmaan aamulla.

Kuinka moni pitää synttärit heti aamusta? Aika harva.

Silti sanoisin, että tämä vinkki saattaa olla kullanarvoinen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön M-E & Markus (@mutkatontablogi) jakama julkaisu

Kauanko synttärit kestävät?

Lapsemme toivoi, että synttärit kestäisivät kolme tuntia!

No, jos vieraita olisi ollut vain muutamia, niin tuo olisikin voinut olla ihan sopiva aika.

Sanoisin, että ekaluokkalaisille, jonka synttäreille tulee vaikkapa 10 lasta, 1,5h on erittäin hyvä aika. Sitä pidemmäksi ajaksi harvemmin keksii jatkuvaa ohjelmaa, ja juhlaväen väsymys saattaa ilmentyä hyvinkin levottomalla tavalla.

Missä tilassa synttärit vietetään? Millaisia sääntöjä synttäreillä tulee noudattaa?

Etukäteen kannattaa ilmineerata vieraille muutamia perusjuttuja, kuten mihin talossa saa mennä ja mihin ei. Mitä saa tehdä, mitä ei. Pienen pienet säännöt kannattaa koko porukalle kerrata heti synttäreiden alussa.

Esimerkkinä tällaisista säännöistä voisi olla vaikkapa: ”Ulos ei saa mennä”, ”Kerrossängystä ei saa hyppiä” tai ”Hauskaa pitää pitää.” jne.

lasten synttäri vinkkejä
Eläinsynttäreillä viidakon eläimet valtasivat kakun.

3. Ohjelma – vinkit lasten synttäreille

Lahjojen avaaminen

Lahjojen avaamiseen kannattaa kannattaa kehittää joku leikki. Se, kenen lahja avataan, voidaan vaikka arpoa tai valita pullonpyörityksellä. Muuten avaamisesta tulee huutoäänestys ja ryntäys, ja se kenen lahja avataan, saattaa olla se, joka tunkee lahjan synttärisankarin suuhun.

Jotkut modernit ja yhteisölliset vanhemmat ovat varmasti keksineet yhteislahjontaankin jonkun toimivat jutun? Silloin monen pienen lahjan sijaan voisi olla vaikka yksi vähän isompi?

Tällaisesta meillä ei ole vielä kokemuksia. Vinkkejä otetaan vastaan!

Synttärikakku – Vinkit lasten synttäreille

Kaikki synttärivieraat olisi hyvä saada samaan aikaan pöydän ääreen.

Pienen pöytämme ansiosta meillä tämä ei ole muutamaan vuoteen toteutunut. Siksi osalle porukasta pitäisi olla jotain selkeää tekemistä syömisen ajaksi.

Tämä tietenkin otetaan huomioon siinä hyvin etukäteen suunnitellussa synttäriohjelmassa!

Vinkit lasten synttäreille
Suu makeaksi sokerikakulla! Frozen-synttärit.

Kakun syönti on yleensä ihan hyvä rauhoittumisen hetki, eli ennen sitä kannattaa ehkä olla joku muu ohjelmanumero. Vaikka sitten lahjojen avaaminen, johon saattaa mennä yllättävän kauan.

Juhlimme talven prinsessaa – Viisivuotiaan Frozen synttärit!

Ohjelma ja seremoniamestari

Synttäreillä pitää olla seremoniamestari. Hän pitää huolen, että lapsilla on koko ajan jotain menossa ja että kaikki ovat kuulolla ja paikalla. Tämä edesauttaa myös sitä, ettei kellekään satu mitään jossain ”toisessa huoneessa”.

Vajaan parin tunnin synttäreillä ohjelmaa saa olla aika lailla. Kakun syöntiin saa parhaimmillaan kulumaan puolisen tuntia. lahjojen avaamiseen menee hyvinkin 20 minuuttia, jos porukkaa on vaikka kymmenen henkeä. Mitään leikkiä ei iso porukka jaksa kovin kauan yhtäjaksoisesti. Ja jos on joku missä tehdään vuorotellen asioita, jonottaminen käy äkkiä tylsäksi.

Onkiminen on ohjelmassa aika monilla lastensynttäreillä. Onkimisen oheistuote on jonottaminen, ja jonkun pitäisi tästäkin jonottajaporukasta pitää huoli.

Ohjelmanumeroita on internet täynnä, joten niitä en ala sen enempää tähän listaamaan.

++ Tikkari suuhun

Lopuksi vielä erinomainen vinkki, jonka tajusimme viime synttäreillä.

Lapset saivat viimeisenä ohjelmanumerona onginnasta tikkarit suuhun. Koko taloon laskeutui syvä hiljaisuus – tai lussutus. Tämän aiomme seuraavilla synttäreillä toteuttaa silloin, kun katossa alkaa olla reikä jos toinenkin.

// M-E

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön M-E & Markus (@mutkatontablogi) jakama julkaisu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *